A nyári kerti partik hangulatát nemcsak a napsütés és a jó társaság adja – a háttérben olyan láthatatlan segítők dolgoznak, mint a propán, a szén-dioxid vagy a nitrogén. Ezek a gázok biztosítják az ételek frissességét, az italok buborékait és még a bagett ropogós héját is. Sokrétű szerepet játszanak abban, hogy a nyár valóban ízes és élvezetes legyen!

Nyári finomságok

A hosszú meleg nyári estéken kezdődik a grill szezon. Nyáron sokan szeretjük az estéket sütögetve családi vagy baráti körben, finom ételek és hűsítő italok mellett tölteni. A vélemények megoszlanak, amikor a faszenes vagy gázos grillezésről van szó. Vannak, akik nem szeretnek lemondani a faszén aromájáról. Mások jobban szeretik a gyorsan, egyenletesen és füstmentesen sütő gázgrillt – amelyhez elengedhetetlen a propánpalack.

A nitrogén és a szén-dioxid védőgáz megvédi az élelmiszert a romlási folyamatokat előidéző oxidációtól, cseppfolyós kriogén formában hűtenek szállítás közben, így fontos szerepet játszanak abban, hogy az élelmiszer finom, friss, jó állagú legyen. A védőgázos csomagolásnak köszönhetően a pácolt hússzelet étvágygerjesztő marad, amíg a grillmester a rácsra helyezi. A fűszerek erőteljes, intenzív íze a kriogén nitrogénnek is köszönhető: segít megőrizni az aromákat a hőre érzékeny fűszerek hidegőrlése során.

A szárazjég hűtve tartja a kolbászokat, húsokat és halakat a termelőtől a szupermarketbe vezető úton. Emellett optimális hőmérsékletet biztosít a például köretként fogyasztható tészta gyúrásához és a bagett formázásához a péküzemekben és tésztagyárakban. A pálcikás jégkrém kriogén nitrogénnel ölti magára ropogósan vékony csokoládébevonatát, mert a folyékony nitrogén -196 °C fokos sokkoló hidege hatására a meleg, lágy csokoládé a fagylalttal való érintkezés után azonnal roppanós kéreggé szilárdul.

Frissítő kortyok

A sör fanyar ízét és gusztusos habját a sörfőzdében hozzáadott szén-dioxidnak köszönheti. A borászatokban is gyakran használnak különféle gázokat. Annak érdekében, hogy a bor ne oxidálódjon a tartályban, és megőrizze gyümölcsös aromáját, a borász a tartály légterébe inert védőgázt, például szén-dioxidot, nitrogént vagy argont enged, ezzel kiszorítva a levegő oxigénjét. A palackozás során egy csepp folyékony nitrogént adnak a palackos gyümölcslevekhez is. A gáz azonnal elpárolog és kitágítja, megfeszíti a PET-palackot, amely így megőrzi alakját, egyben védi az üdítőt is a megromlástól. Gázok nélkül még a csapvíz sem lenne az igazi. Többek között a szén-dioxid biztosítja a szükséges vízkeménységet, míg az oxigén és az ózon fertőtlenít és eltávolítja a szennyező anyagokat, így a csapból friss és tiszta víz folyik.

KÉRDÉSE VAN? VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szeretne rendszeresen értesülni blogbejegyzéseinkről, aktuális híreinkről, gázokkal kapcsolatos szakmai információkról? Kérje hírlevelünket!