Valamennyi tevékenységre érvényes, hogy végzése során alapvető szempont a biztonság, a balesetek elkerülése, a közreműködők egészségének védelme. Igaz ez a nyomás alatt lévő gázok és az ezek tárolására szolgáló nyomástartó edények (gázpalackok, tartályok) kezelésére is. A Messernél azt valljuk, hogy megfelelő körültekintéssel a kockázatok és balesetek elkerülhetők. A világ legnagyobb magántulajdonban lévő iparigáz-specialistájaként felelős hozzáállásra ösztönözzük dolgozóinkat, felhasználóinkat, partnereinket a saját maguk és a velük kapcsolatban álló közösségek biztonságának és egészségének megóvása érdekében.

Maximális biztonság minden munkahelyen

Vállalatunk elkötelezett abban, hogy az általa gyártott és értékesített, az élet minden területére szánt műszaki gázok kezelése és felhasználása során kialakuló veszélyhelyzetek számát nullára csökkentsük. Ennek a kiemelt stratégiai célnak az elérését segítjük azzal is, hogy biztonsági útmutatókat állítottunk össze és tettünk elérhetővé honlapunkon az ipari gázok, illetve a szárazjég kezelését érintő legfontosabb tudnivalókról, kockázatokról, a betartandó biztonsági irányelvekről. A kezelés magában foglalja a szállítást (közúton és üzemen belül), a tárolást, a sűrített gáz lefejtését, a gázok tényleges használatát és a karbantartási feladatokat. Az eddig elkészült öt kézikönyv az alábbi kulcs témákat dolgozza fel.

No.1. A gázpalack tartalma

A Messer 20407 (1)biztonsági zsebkönyvek első füzete a nyomás alatt lévő gázpalackok tartalmát állítja fókuszba, hiszen a baleset- és egészségvédelem érdekében hozott intézkedések jelentősen függenek az egyes közegek sajátos jellemzőitől. Vagyis kockázat nélkül csak akkor lehet egy adott gázzal bánni, ha első lépésként pontosan azonosítjuk a palackban lévő gáz fajtáját, illetve a vele kapcsolatos veszélyforrásokat. Elsődleges azonosító a palack vállrészén található veszélyes áru jelölő, illetve termékjelölő címke, amelyen megtalálhatók a veszélyek szimbólumai. Veszély, például tűz esetén másodlagos azonosítóként a gyors felismerést szolgálja a palack színjelölése. A sárga a mérgező és/vagy korrodáló, a vörös az éghető és gyúlékony, a világoskék az oxidáló, az élénkzöld pedig a semleges gázok azonosítását hivatott megkönnyíteni. A gázok biztonságos kezelésekor mindenkor a törvényi rendelkezések mérvadóak, ám a kiadvány kiegészítő útmutatóként szolgál, csak úgy, mint a termékekhez járó biztonsági adatlap is, amely tartalmazza a gázokra vonatkozó összes fontos biztonsági információt.

 

No.2. Gázpalackok biztonságos kezelése

Ha már beazonosítottuk a gázt, akkor a következő feladatunk a nyomás alatt lévő gázpalackok biztonságos kezelése. Ezek az edények súlyosak, hosszú, keskeny formájuk miatt kevéssé stabilak, méretüknél fogva sokszor körülményesen kezelhetők, ezért mozgatásukkor körültekintően, a lehetséges veszélyeket szem előtt tartva kell eljárni. A gázpalackok sokkal nehezebbek annál, mint amilyennek látszanak! Ezért se próbáljunk meg elkapni egy eldőlő palackot, inkább térjünk ki az útjából. Lehetőleg nem kézzel, hanem anyagmozgató segédeszközzel célszerű a palackokat mozgatni, természetesen megfelelően rögzítve. A gyakran előforduló görgetésnek is megvannak a speciális szabályai. Az egyéni védőeszközöket soha nem szabad elhagyni.

Messer 10086

No.3. Gázpalackok biztonságos szállítása

A legfontosabb óvintézkedések betartása esetén akár saját járműben is szállíthatók a gázpalackok. Még ha ilyen esetben a transzportálásra nem is vonatkozik a veszélyes áruk közúti szállításáról szóló európai megállapodás (ADR), akkor is be kell tartani az általános gondos eljárás szabályait, valamint az adott országra érvényes kötelezettségeket. Az alkalmas járműtípus kiválasztásakor elsődleges szempont például a raktér kialakítása vagy a maximális terhelhetőség. A tartályon található biztonsági adatlap itt is alapvető információkkal szolgál. Az üres palackokat ugyanolyan körültekintően kell kezelni, mint a teliket! Fel kell készülni a szállítás során adódó vészhelyzetek, így gázszivárgás, tűz vagy közlekedési baleset során szükséges intézkedésekre. Ezeket a kérdéseket érinti a hármas számú kiadvány.

No.4. Szárazjég biztonságos szállítása

A nyomás alatt lévő gázpalackokhoz képest némiképpen eltérő, de azok kezeléséhez számos ponton kapcsolódó téma a szárazjég mint hűtőközeg biztonságos szállítása, amivel a négyes számú zsebkönyv foglalkozik. Az áruk szilárd szárazjéggel történő hűtése a CO2 szublimálásával jár, ami veszélyes atmoszférát hozhat létre a jármű rakterében. A potenciális veszélyforrások a szublimálás során kialakuló túlnyomás a raktérben, a gáznemű szén-dioxid okozta mérgezés, legrosszabb esetben fulladás. A rendkívül alacsony hőmérsékletű szárazjéggel való érintkezéskor hideg égési sérülések fordulhatnak elő. A Messer ajánlásai az ADR kötelezettségein felül részletezik a megteendő biztonsági óvintézkedéseket, a szárazjéghez használható szállítódobozok fajtáit, a kezelés során felmerő és elkerülendő eseteket, amikor baleset következhet be (például nincs légmentesen elválasztott raktér és vezetőfülke, személy beszorulása a járműbe, közvetlen belépés a raktérbe az ajtó nyitása után).

No.5. Gázpalackok csatlakoztatása

Külön füzetet szenteltünk a reduktorok, azaz a palackban lévő gáz nyomásának csökkentésére, a kívánt üzemi nyomás beállítására és állandó szinten tartására használt szerelvények gázpalackhoz történő biztonságos csatlakoztatási módjainak bemutatására.

Cylinder-pressure-regulator

Ennek a nagy nyomás miatt van kiemelt jelentősége, hiszen a gázpalackokban a gázok tárolása akár 300 baros nyomás alatt történhet. Emellett bizonyos gázok kijutásakor mérgező vagy erősen reaktív hatással is számolni kell. A csatlakoztatáskor a műszakigáz-termékek biztonsági adatlapján szereplő információkon felül a nyomáscsökkentők használati útmutatójában rögzítetteket is figyelembe kell venni. Fontos kérdés, hogy melyik nyomáscsökkentő melyik gázpalackhoz való. A Messer biztonsági útmutatója már az összeszerelés előtti ellenőrzéstől kezdve lépésről lépésre végigvezet a csatlakoztatás valamennyi fázisában és a reduktorok kezelésében betartandó szabályokon.

A jelenleg elérhető biztonsági zsebkönyvek, valamint a hozzájuk kapcsolódó oktatóvideók itt elérhetőek:  https://www.messer.hu/gazok-biztonsagos-kezelese

További biztonsági zsebkönyvek

Hamarosan megjelennek biztonságtechnikai zsebkönyv sorozatunk következő fejezetei a gázpalackok tárolásáról, valamint a cseppfolyósított gázok biztonságos, hosszú távú tárolására és szállítására szolgáló dewar edények kezeléséről.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyomás alatt lévő gázok és a gázok tárolására szolgáló nyomástartó edények (gázpalackok, tartályok) kezelésére különös figyelmet kell fordítani, és mindenkor be kell tartani a vonatkozó kötelező érvényű szabályokat és előírásokat! A kötelező előírásokon, szabványokon és rendeleteken túl a gázok használatáról az EIGA (European Industrial Gases Association) szolgáltat átfogó információkat a www.eiga.org weboldalon.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szeretne rendszeresen értesülni blogbejegyzéseinkről, aktuális híreinkről, gázokkal kapcsolatos szakmai információkról? Kérje hírlevelünket!