A spanyol projekt célja, hogy a gyakorlatban igazolja, hogyan lehet zöld hidrogént költséghatékonyan, nagy mennyiségben előállítani és diverzifikáltan felhasználni a petrolkémiai iparban. A Messer beruházóként, valamint infrastrukturális és gázipari szakértőként vesz részt a projektben.

Az északkelet-spanyolországi Tarragona városában található Dél-Európa egyik legnagyobb petrolkémiai komplexuma, amely a katalán hidrogénvölgy része is egyben. A vegyipari park csővezetéken kapcsolódik a közeli olaj tanker tartályterminálhoz és Spanyolország földgázhálózatához. A földgázhálózat üzemeltetője zöld hidrogént is használ: Spanyolországban jelenleg a földgáz legfeljebb öt százaléka tartalmazhat hidrogént, melyet hamarosan tíz százalékra emelnek.

Spanyolország egyébként nagyvolumenű beruházásokat tervez és valósít meg tiszta hidrogén terén: az ország egy főre eső hidrogéntechnológiába való befektetése hatszor nagyobb, mint az EU-é, Norvégiáé és Nagy-Britanniáé együttesen. Ez az adat az Oliver Wyman tanácsadó cég fenntarthatósági elemzéséből származik. Vizsgálatuk szerint 2021-ben GDP arányosan Spanyolországban fordították a legnagyobb beruházási értéket zöld hidrogén projektekre.

ZÖLD ÁRAM A TISZTA HIDROGÉNÉRT

A Repsol energetikai és petrolkémiai csoport vezetésével a tarragonai konzorcium további három vállalatot foglal magába: az Enagás gázhálózat-üzemeltetőt, az Iqoxe vegyi alapanyagokat gyártó vállalatot és a Messer ipari gáz szakértőt. 2022 szeptemberében közösen mutatták be a 150 megawatt teljesítményű, 320 millió eurós beruházási volumenű vízelektrolizáló építésének tervét. 2023 júliusában jelentették be, hogy a projekt 62 millió eurós támogatást kap az EU Innovációs Alapjától.

Az új elektrolizáló a vegyipari parkban, a Repsol területén épül meg. A termelés első szakasza a tervek szerint 2026-ban indul. A második szakaszban a zöld hidrogén termelési kapacitást egy gigawattra bővítik. A tervek szerint az erőművet kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiával üzemeltetnék a régióban. A vízfogyasztás minimalizálása érdekében a berendezés a legmodernebb technológiával lesz felszerelve.

TISZTA HIDROGÉN DUPLA ELŐNNYEL

A Messer jelenleg is üzemeltet egy csővezetékrendszert a tarragonai vegyi komplexumban, amely nitrogént és oxigént szállít. A Repsol további csővezetékhálózatot épít ki a helyi vállalatok hidrogénellátásához. A Repsol már most a legnagyobb hidrogéngyártó az Ibériai-félszigeten, és ambiciózus tervei vannak a zöld hidrogén előállítására és felhasználására vonatkozóan.

A tervek között szerepel egy zöld hidrogén töltőüzem építése a Messer tarragonai telephelyén, amely lehetővé teszi a hidrogén nagynyomású tartályautókkal és palackos gázként történő szállítását is.

A zöld hidrogént a helyi ipar nyersanyagként, ipari tüzelőanyagként használja fel, üzemanyagot jelent a helyi buszflotta dekarbonizációjában és más mobilitási felhasználásokban, tovább betáplálható lesz az Enagás földgázszállító hálózatába.

A hidrogén mellett a vízelektrolízis nagy mennyiségű zöld oxigént is termel, melynek hasznosítása hozzájárul a teljes projekt jövedelmezőségéhez. A Messer felelős a melléktermékként keletkező oxigén komplett feldolgozásáért, elosztásáért és piaci hasznosításáért. A tiszta oxigén iránti egyik fő érdeklődő az Iqoxe. A cég az egyetlen spanyol etilén-oxid gyártó. Ennek a prekurzornak a vegyipar számára történő előállítása nagy mennyiségű oxigént igényel. A zöld gáz beszerzésével az Iqoxe jelentősen csökkentheti CO₂-lábnyomát.

KÉRDÉSE VAN? VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szeretne rendszeresen értesülni blogbejegyzéseinkről, aktuális híreinkről, gázokkal kapcsolatos szakmai információkról? Kérje hírlevelünket!