A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint a magyarországi paradicsomtermesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Az utóbbi években több mint 110 hektárral nőtt a növényházi paradicsom területe, így jelenleg 310 hektárnál nagyobb területen folyik paradicsomhajtatás az országban. Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból, az export mennyisége pedig évről-évre nő.

A túl sok oxigén lassítja a növekedést

Ismert biokémiai folyamat az asszimiláció, amely során a növény szén-dioxid felvétele mellett oxigént bocsát ki. Zárt helyiségekben, így a növénytermesztő létesítmények légterében is (üvegházakban és fóliasátrakban) az asszimiláció következtében az oxigén feldúsul a szén-dioxid rovására, ami egy idő után lassíthatja a növény növekedését, közvetve vagy közvetlenül csökkenti a termést. Ebből adódóan, a sikeres termesztés érdekében, szükségessé válik a levegő összetételének változtatása, azaz a CO2 pótlása, amit szaknyelven csak szén-dioxid-trágyázásnak nevezünk.

A friss zöldtömeg összetétele a zöldségfélék esetében ~90% víz és 10% szárazanyag, aminek több mint 90%-a szén, oxigén (ezeket a levegőből veszi fel a növény) és hidrogén (amit a vízből hasznosít). A szárazanyag-képzéshez szükséges elemek döntő többségét a levegő szolgáltatja, így egy modern üvegháznak ma már elengedhetetlen része a szén-dioxid adagoló rendszer.

A szén-dioxidos dúsítás számos előnnyel jár

Az atmoszféra szén-dioxidos dúsítása több előnnyel is jár: azáltal, hogy szén-dioxidot juttatunk az üvegház levegőjébe (vagyis szén-dioxiddal trágyázást végzünk), akár 35%-kal nagyobb terméshozam érhető el. A növények jobban hasznosítják az elérhető fényenergiát és jobb minőségűek lesznek: vastagabb, hosszabb törzzsel, nagyobb virágokkal/terméssel, szebb formával és színnel rendelkeznek, javul a sótűrő képességük. A jobb terméshozam által ráadásul nő a gazdaságosság is. Mindez a fotoszintézisen alapuló teljesen természetes eljárás, mely a termésre nézve semmilyen káros hatással nem jár. A fotoszintézis során a fény energiáját felhasználva a zöld növények a légköri szén-dioxidot megkötik, a szerves anyagba építik, magát a szén-dioxidot fotoszintézissel cukorrá, illetve keményítővé alakítják át.

A Messer csővezetéKEN adagolja a szén-dioxidot

A szén-dioxidot a paradicsomtövek alatti perforált csővezeték juttatja kis adagban a növényekhez, melyek azonnal felhasználják azt. A CO2 kb. 400-800 ppm mennyiségben kerül a levegőbe, vagyis egy millió molekula között 400-800 szén-dioxid molekula fordul elő.

A tiszta CO2 – amelyet a Messer Hungarogáz természetes földalatti forrásból biztosít több magyar paradicsomtermesztő vállalatnak szerte az országban – télen és nyáron egyaránt alkalmazható számos más növény termesztéséhez is, mint például: paprika, uborka, saláta, zeller, spárga, rózsa, szegfű, frézia, krizantém, gerbera, orchidea, vagy cserepes növények.

KÉRDÉSE VAN? VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szeretne rendszeresen értesülni blogbejegyzéseinkről, aktuális híreinkről, gázokkal kapcsolatos szakmai információkról? Kérje hírlevelünket!